Швеція впроваджує технологію заміни акумуляторів для вантажівок: нові можливості для електротранспорту

Share

Шведи вирішили запозичити популярну технологію з Китаю, що дозволяє швидко замінювати акумулятори у вантажних автомобілях. Це стало можливим завдяки тестуванню, яке організував Шведський інститут дорожньо-транспортних досліджень спільно з Лінчепінгським університетом.

Основною причиною впровадження нової системи стали довгі вимушені простої зарядних пристроїв. В умовах активної експлуатації акумуляторного транспорту це переросло в серйозну проблему. Простій це не лише втрачений час, а й збільшення дефіциту паркувальних місць, а також можливе порушення роботи електромережі.

Завдяки технології змінних батарей простій у використанні зводиться до мінімуму. Процес зарядки можна оптимізувати, плануючи його на години з меншою потребою в електроенергії або під час максимальної ефективності сонячних електростанцій.

У Китаї кілька виробників, зокрема SAIC Hongyan і Sany, вже пропонують вантажівки з цією системою. Знімні акумулятори розміщені на знімних вежах за кабіною. При завантаженні автомобіль заїжджає у спеціальні пункти заміни, де процес триває всього кілька хвилин.

SAIC Hongyan представив концепцію з будівлею, через яку вантажівка проїжджає. Спеціальний кран знімає весь комплект акумуляторів, які потім заряджаються, в той час як на їх місце встановлюється новий комплект. Вся процедура займає всього 3-5 хвилин і виконується однією людиною.

Шведи наразі вивчають, чи зможе така система функціонувати в Європі. Для цього заплановано три пілотні пункти заміни акумуляторів у Стокгольмі, Норчепінгу та Лінчепінгу. Ці станції будуть підтримувати тестові вантажівки з місцевих автопарків.

Техніко-економічне обґрунтування проєкту планують завершити протягом року. Уряд Швеції підтримав ініціативу фінансуванням у розмірі 5 мільйонів крон (приблизно 15 мільйонів гривень).

Останні новини

Інші новини